Orkider Hakkında Herşey...
Rengarenk ve her formda orkideler... Neredeyse her doğa tutkunun, her çiçek severin evinde bulunan orkideler. Enfes güzellikleri, ince ve narin duruşları, uzun yıllar boyunca güzelliklerini kaybetmemeleri en büyük özellikleridir. Sizler için orkide yetiştirmenin inceliklerini, bakımı hakkında püf noktaları kaleme aldık.
Orkide çiçekleri ev çiçekleri familyasının en değerli üyelerinden birisidir. Neredeyse tüm tropikal iklime sahip ülkelerde yetiştirilmesi mümkün olan orkideler, özel tasarlanmış ve iç mekan ve kapılı ortamlarda da yetiştirilebilmektedir. Orkiden genel görünüşleri ile üç yaprak, üç çanak yaprak ve bir taç yapraktan oluşurlar.
Neredeyse her çiçekçi dükkanı rafında yada süpermarket reyonlarında sıkça karşılaştırğımız orkide çiçeği farklı karakteristik özelliklere ve kalitelere sahiptir.
Orkiderde Saksı Seçimi
-
Orkideler genellikle şeffaf ve plastik saksılarda bulunmaktadır. Çiçeklenmiş bir orkide de özellikle çiçeklenme döneminde saksı değişimine gidilmemesi gerekmektedir.
-
Orkidenizin çiçekleri dökülmeye başladığı dönemde yahut orkidenizin kökleri saksı kenarlarından aşağıya sarkmaya başladığında (saksınıza sığmadığında) saksı değişiklik zamanı gelmiştir. Orkide çiçeği bu evresini genellikle ilkbahar aylarında tamamlamaktadır.
-
Orkidenizin kökleri içerisinde bulunduğu saksıya sımsıkı sarılmalıdır. Saksı tercihinde bu durumu göz ardı etmeyiniz.
-
Orkidemizin saksı değişim zamanı geldiyse dikkat etmeniz gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Orkidenizi içinde bulundu saksıdan köklerine ve gövdesine zarar vermeden dikkatlice çıkarınız.
-
Saksı değişimi esnasında eski saksısından çıkarmış olduğunuz orkidenizin köklerini dikkatlice gözlemleyiniz. Eğer kökler arasında çürümüş ve hasar görmüş köklar var ise onları keserek diğer köklerden ayırınız. Saksı değişimizden yeni ve sağlıklı köklerin kalmasına dikkat ediniz
Orkiderde Hangi Ortamları Severler
-
Orkideler kök çevrelerinde fazlaca havaya ihtiyaç duyarlar.
-
Orkide yetiştirmek için en ideal ortamlarıdan birisi bol hava alabilen, kök çevresinde genellikle perlit, ağaç kabuğu vb maddeler bununan toprak karışımlarını severler.
-
Yeterli ışık almaları gerekmektedir. Yeterli aydınlığa sahip olmayan ortamlarda yetiştirilen orkidelerde genellikle büyüme ve çiçeklenmeme sorunları ile karşılaşabilirsiniz. Ancak yeterli ışığın sağlanması aşamasında güneş ışığında bekletilmemesi gerekmektedir. Doğrudan güneş ışığı orkidenize zarar verebilir.
-
Doğru ortamda ve koşullarıda yetiştirilen orkideler parlak ve koyu yeşil renkli yapraklara sahip olurlar. Koyu ve yeşil renkli yapraklar orkidemizin yeterli ışığı alıp almadığının işaretidir. Eğer yapraklarımızda sarımsı yeşil yada kırmızıya dönük renkler gözlemliyorsanız orkideniz yeterli miktarda ışık almıyor olabilir.
-
Orkideler taze havayı severler. Çok hafif esintilerin yada hava akımlarının bulunduğu ortamlar onlar için uygun ortamlardır.
Orkidemi Ne Sıklıkla Sulamalıyım?
-
Orkideler kurudukça sulanmalıdır. Orkidelerde aşırı sulama köklerde çürümelere neden olabilir.
-
Orkidelerinizi buz küpleri ile sulamayın. Birçok kişi tarafından yanlış bilinen bu uygulama aksine orkideniz için olumsuz bir ortam yaratabilir. Orkideler tropik bitkiler sınıfındadır ve buyüzden aşırı sıcaklık değişikliklerini sevmezler.
-
Orkidenizin ne zaman su ihtiyacı olduğunu bilmek için yapmanız gereken çok kolay bir yol vardır. Saksıyı elinize alın ve saksı karışımını inceleyin. Eğer saksı karışı kuru ise sulama zamanı gelmiştir demektir.
-
Bir orkidenin su ihtiyacını anlamanın diğer bir yolu ise köklerini incelemektir. Dolgun sağlıklı ve açık renkli kökler orkidenizin doğru bir şekilde sulandığının ve sağlıklı bir yapıya sahip olduğununn göstergesidir. Buruşmuş ve sağlıksız olarak görünen kökler ise orkidenizin su ihtiyacı olduğunun göstergesidir. Eğer köklerde koyu renge sahip çörükler vb. oluşumlar gmzlemliyorsanız sulama miktarını ve sulama sıklığını azaltmanız gerekmektedir. Tüm bu sulama bilgileri paralelinde genel olarak kışın ortalama haftada 1 kez, yaz aylarında ise haftada 2 kez sulamanız yeterli olacaktır.
Orkidem Çiçek Açmıyor?
-
Orkideler genellikle kış aylarında dinlenmeye çekilirler. Bu süre zarfında orkideler köklerini ve yapraklarını güçlendirerek bir sonraki çiçeklenme dönemine hazırlanırlar. Ortalama sağlıklı bir orkide her 8-12 ay evresinde çiçeklenir. Orkidem çiçek açmıyor diye üzülmenize gerek yok... Bırakın uyku döneminde dinlensin ve yeniden şahane çiçeklerini açmak için gereken gücünü toplasın